Dubai World Expo 2020: koristne informacije

Od 20. oktobra 2020 do 10. aprila 2021 se bo odvijal visoko pričakovani Dubai World Expo 2020. Dogodek je pomemben mejnik, saj bo univerzalna razstava prvič v zgodovini  postavljena na Bližnji vzhod. Poleg tega se bo Dubai Expo odvijal točno leto dni pred 50. obletnico Združenih arabskih emiratov (Dubai Plan 2021 – SMART Dubai – Dubai VISION 2021). Dubai World Expo 2020 bo zelo vplival na celoten dubajski Emirat: od gospodarstva in turizma do infrastrukture in nepremičnin. Da bi v celoti razumeli kakšnim spremembam se približujemo, predvsem pa kakšne možnosti bodo omogočene in uresničene za vlagatelje in tuje podjetnike, se bomo v članku poglobili v nekatere pomembne dejavnike.

Dubai will never settle for anything less than first place.” ― Mohammed bin Rashid Al Maktoum, My Vision Challenges In The Race For Excellence.

Dubai World Expo 2020 bo imel predvsem pomemben kulturni vpliv. Univerzalna razstava je bila od nekdaj točka srečanja med narodi, saj označuje odprtost in različne vidike. Dejstvo, da bo razstava postavljena v bližnjevzhodni državi, ki v zadnjih letih predstavlja vedno večji vhodno točko za azijske in afriške trge, označuje nedvoumno voljo mednarodne politike, da sproži nove sinergije, ki lahko razširijo trge in spodbujajo strpnost – sprejemanje vsega, kar se je do nedavnega zdelo kot oddaljeni svet.
Začnimo analizo z vpogledom v Expo 2020 Dubaj, ter odkrijmo ta impresiven projekt.

Znotraj Dubai Expo 2020

“Združiti misli, ustvariti prihodnost”. Razstava takoj pokaže v kateri smeri se Dubai Vision namerava odvijati v prihodnjih letih. Prostor, rezerviran za Expo Dubai 2020, se nahaja blizu novega mednarodnega letališča Al Maktoum, ki leži med Dubajem in Abu Dhabijem.

Starodavno ime za Dubaj je bilo Al Wasl oziroma »povezava«. Sama povezava je glavni koncept dogodka, pravzaprav je bilo celotno območje narejeno tako, da ljudem omogoča povezovanje in promoviranje omreženja ter vzpostavljanje sodelovanja in sinergije.

Projekt Expo 2020 Dubai so projektirala tri znana arhitekturna podjetja: HOK, Arup in Popolus. Struktura, ki je razdeljena na tri paviljone, bo pokrivala površino 438 hektarov. Vsak paviljon predstavlja eno temo razstave:

 • Trajnost: napredek ter pameten in zavesten razvoj, ki upošteva življenja prihodnjih generacij.
 • Mobilnost: prihodnost polna možnosti in brez ovir.
 • Priložnosti: produktivno omreženje kot posledica zmanjšanja razdalj.Strukturo bo pokrivala fotonapetostna tkanina, zasnovana in uporabljena za ustvarjanje 50% energije, ki bo potrebna za podporo celotnega dogodka v mesecih odvijanja. Glede na to, da bo razstavni center osvetljen dan in noč, bodo stroškovni prihranki impresivni. Kar zadeva prometnih povezav, bodo javni prevozi odigrali zelo pomembno vlogo: notranja premikanja bodo omogočena zahvaljujoč kabinski žičnici, prav tako bo na voljo 750 Expo Riders-ov  – avtobusov brez emisij –  da se obiskovalcem zagotovi lažji dostop do razstave.Od dneva dodelitve razstave se je v dubajskemu emiratu odprlo na tisoče gradbišč za izgradnjo infrastruktur in nepremičnin, ki bodo zadovoljile in presenetile pričakovano število obiskovalcev. Seveda načrtovane atrakcije vzbujajo pozornost, nekatere pa so že v končni fazi.

  Med glavnimi (in najbolj presenetljivimi):

 • Muzej prihodnosti: gradnja te fantastične stavbe krožne oblike, poteka poleg Dubajskih stolpov in v bližini dubajskega Finančnega centra (DIFC). Poleg tega, da bo postala mednarodna turistična destinacija, bo stavba gostila največje novosti v svetu in bo ponujala nadaljevalne tečaje, specializirane delavnice in prireditve odprte za javnost. Pobude, ki so  značilne za projekt in bodo potekale  sočasno z Dubaj Expo 2020, predstavljajo “inovativne delavnice”, ki bodo osredotočene na pomembna vprašanja, kot so izobraževanje, zdravje, pametna mesta, energija in avtonomni prevozi. Muzej, ki je prvi te vrste, želi biti primer vlade, ki stremi k spremembam za boljšo prihodnost.
 • Marsa Al Arab: To je vas razdeljena na dva umetna otoka, okoli luksuznega hotela Burl Al Arab. Prvi otok bo destinacija primerna za družine. Opremljen bo z atrakcijami, kakršen je vodni park Wild Wadi. Na drugi strani pa bo 140 vil s plažami, turističnimi pristanišči in 300 luksuznih apartmajev s pogledom na morje. Nepogrešljivo bo trgovsko območje, ki bo zavzemalo približno 2000 kvadratnih metrov.
 • Meydan One Mall: prihaja največji nakupovalni center kadarkoli viden. Nakupovalno središče, ki bo v celoti klimatizirano, bo spominjalo na nekakšno manjše mesto, saj se bo razprostiralo na neverjetnih 4,5 milijona kvadratnih metrov. To »mesto« bo vključevalo ogromno število trgovin, restavracij, igrišč, gledališč ter veliko kinodvoran in seveda hotelov. Izgradnja Meydan One Mall, zaupana italijanskemu podjetju  Salini Impregilo, vsebuje številke, ki jih civilna gradnja še nikoli ni dosegla. Uporabilo se bo 150.000 ton jekla za združenje 1000 stebrov in 3000 stolpcev. Ocenjeni stroški za izgradnjo nakupovalnega centra znašajo 435 milijonov dolarjev, vendar bo celotna struktura v kateri se nahaja center (vključno z nebotičniki) stala 1,5 milijarde dolarjev. Ta ogromen znesek ne upošteva sredstev potrebnih za izgradnjo cest za dostop do centra (še 200 milijonov dolarjev) in stranske infrastrukture – pristanišča. 7000 delavcev, ki bodo zaposleni na gradbišču čaka precej težka naloga.
  »To je enako število ljudi, ki sodelujejo pri izgradnji velikega jezu!« pravi Ivano Miscoli, CFO dubajske podružnice Salini Impregilo.Omeniti je potrebno tudi razvoj infrastruktur, ki so –  kot je bilo že omenjeno –  zasnovane ob popolnem spoštovanju načela trajnosti in udobja. Dela za izgradnjo paviljonov, namenjenih univerzalni razstavi, se ne ustavijo. Dubaj je pravzaprav na poti k boljši, prijetnejši prihodnosti, povezani s svetom, vendar hkrati prijazen do človeka in bivanja.

Val turizma v Dubaju in učinki na gospodarstvo

Glavni cilj razstave Dubai World Expo 2020 je nedvoumno turizem. Pričakujejo več kot 25 milijonov turistov, medtem ko se tok obiskovalcev trenutno povečuje zaradi začetka del, ki je aktiviralo tisoče projektov v Emiratu. Trg nepremičnin je v polnem zamahu zaradi tega svetovnega dogodka: nepremičnine v gradnji so številne – tako gostinske, ki bodo sprejele veliko prihajajočih turistov, kot tudi stanovanjske. V resnici je Dubaj Expo 2020 še povečal privlačnost in ekskluzivnost nepremičnin: kapitalska apreciacija bo doživela pomemben in postopen pospešek v prihodnjih letih. Navsezadnje, mesto Dubaj in njegove odlične infrastrukture močno naraščajo in urbano območje se hitro širi proti območju, ki bo gostilo razstavni center.

Pozitivni učinki so se začeli že lani. V prvih treh mesecih leta 2017 so emiratski hoteli  zabeležili stopnjo zasedenosti 86,3% na sobo, s povečanjem za 2,7% glede na preteklo leto.
Eden od glavnih dejavnikov, ki so vplivali na povečanje nočitev je zagotovo odločitev vlade ZAE za poenostavitev dostopa obiskovalcem iz Rusije in Kitajske, dveh ključnih trgov za Dubaj.

Celotna strategija je dobro pojasnjena z besedami vodje oddelka za strategijo, investicije in razvoj turizma v Dubaju (Tourism Strategy, Investment & Development), čigar temeljne odgovornosti so strateško načrtovanje in odločitev o prednostih za dodelev različnih pobud, ki so del akcijskega načrta za leto 2020.

“Ne želimo se več osredotočati na šest ali sedem trgov, želimo jih doseči vsaj dvajset”

Emirat se pripravlja, da bo gostil potnike iz vseh družbenih slojev, raznolikost ponudbe pa je enaka možnosti, da se množica potencialnih obiskovalcev razširi. Izvajan načrt, ki predvideva naložbe v gospodarstvo, turizem in šport, izobraževanje in kulturo, je jasen: zaščita ljubiteljev luksuza, še naprej zagotavljanje ekskluzivnih storitev, hkrati z vključevanjem manj premožnih gostov, ki jih zanima odkriti skrivnosti in potencial edinstvene metropole.

Utrditev prisotnosti prestolnice na lestvici 10-ih najbolj obiskanih mest (maja 2018 je Dubaj uradno postal šesti) in nadaljevati vzpon proti samemu vrhu je glavni cilj, ki si ga  je postavila vlada Združenih arabskih Emiratov, oz.Dubaja. Pomembne so tudi perspektive glede zaposlovanja v storitvenem, kot tudi nepremičninskem sektorju.

Prav dubajski neprimičninski trg je eden od trgov, ki bodo imeli največ koristi od prihoda Dubai World Expo 2020. Obstaja nešteto novih struktur v gradnji, mnoge so že zgrajene in odprte. Več emiratskih območij, ki so bile do nedavnega upoštevane kot preveč oddaljene od centra in obale, da bi bile ekskluzivne, sedaj eksponentno pridobivajo vrednost, z velikim porastom cene za kvadratni meter. Cene bodo še naprej postopoma rasle do, kot se pričakuje, leta 2025, ki bi moral označiti konec nepremičninskega cikla. Trend ne spodbuja le univerzalna razstava, ampak tudi 50. obletnica ZAE v letu 2021 in svetovno nogometno prvenstvo, ki se bo odvijalo v Katarju leta 2022.

Če raste nepremičninski sektor, raste celotno gospodarstvo, saj neprimičninski trg zelo odzivno vpliva na druge trge, kot npr. zaposlitveni , kjer je predvidenih 300.000 novih zaposlitvenih mest. Nepremičninski sektor premika mestne meje in privablja tuje vlagatelje.

Gospodarski vpliv in priložnosti za vlagatelje

Po verodostojnih ocenah, naj bi BDP zrasel za med 5,5% in 6,4%, v kratkem času, pa se pričakuje dosežek dvomestne številke za letno stopnjo. Dubajska vlada je ocenila, da bo približno 25 milijard dirhamov ali okvirno 6,5 milijarde dolarjev vrednih privatnih investicij namenjenih Dubai World Expo, samo mesto pa pričakuje donosnost naložb v višini 140 milijard dirhamov oziroma okvirno 35 milijard dolarjev.

Gradbeni sektor, s posebnim poudarkom na infrastrukture in promet, je zagotovo med tistimi, ki bodo imeli koristi od EXPO. Po dveh različnih študijah, izvajanih s strani nemške Nacionalne banke in Svetovne investicijske hiše, bo Dubaj moral nameniti približno 43 milijard dolarjev za  infrastrukture v okviru priprav za Expo, od tega bo približno 10 porabljenih za izboljšanje in razvoj prometa.

Za obvladovanje pričakovanega povečanja števila prebivalcev je v programu ogromno zasebnih naložb namenjenih za gradnjo stanovanj, pisarn in poslovnih stavb, s pozitivnimi posledicami za nepremičnine – približno 45 tisoč novih stanovanjskih enot bi se moralo še letos znajti na trgu in cene bi morale narasti zaradi naraščajočega povpraševanja, ki je rezultat novih delovnih mest, ustvarjenih z EXPO 2020.

Med številnimi dubajskimi gradbenimi projekti, ki so že načrtovani in v gradnji, je potrebno omeniti Sheikh Mohammed bin Rashid City. To bo novo urbano naselje, ki bo med drugim vključevalo največje nakupovalno središče na svetu (Maydan One), tematski park po vzoru studijev Universal in park večji od londonskega Hyde parka.

Zelo visoka pričakovanja

Dubai World Expo 2020 je najbrž univerzalna razstava, ki v zadnjem desetletju sproža najvišja pričakovanja. Del tega pojava je tudi posledica dejstva, da so ZAE od leta 2008 naprej (leto svetovne krize) izpolnili vsa pričakovanja v smislu spopada z preteklo finančno krizo. Aktivne politike do tujih vlagateljev, neverjetna stopnja digitalizacije in izvajanja poslovnih storitev ter poenostavljena birokracija – vse to je povzročilo veliko gospodarsko rast, še posebej ob upoštevanju, da Dubaj edini med emirati nima bogatih zalog nafte. Dubaj je pionir za številne novosti, med najbolj znanimi  je tu Hyperllop – vlak, ki potuje z nadzvočno hitrostjo – pokrovitelja Tesla Motors, ter prvi leteči taksi.

S temi dejstvi je bilo neizogibno, da bi pričakovanja za svetovni Expo postala zelo visoka. Kako se bo dogodek odvijal ne moremo vedeti, čeprav je preprosto to predvideti. Z lahkoto ugotovimo 2  stvari:

 1. Dubai World Expo je v resnici že prinesel ogromne prihodke tako za vlado kot za stotine tujih podjetij, ki so bila vključena ali so se aktivirala za sodelovanje.
 2. Po letu 2020 Dubaj ne bo več enak.