Govoriti o tem, kaj pomeni živeti v Dubaju, je precej kompleksno vprašanje, kljub temu pa vam lahko damo nekaj nasvetov in koristnih napotkov, kako kvalitetno živeti in zaživeti v najbolj znanem Emiratu.

To sicer ni blog, kjer bi našli koristne nasvete ali vodnike za življenje v Dubaju: tu govorimo predvsem o nepremičnin skih naložbah. Da bi bili uspešni v tem mestu in ne samo v tem poslu, je pomembno poznati njegovo bistvo. Zagotovo se sprašujete, kaj ima to opraviti z nepremičninskimi naložbami?Seveda, še kako ima opraviti. Vedeti morate, da v Dubaju stvari delujejo drugače kot v preostalem svetu. Tu sta kultura in načini poslovanja še vedno zelo pomembni, zato je znanje o tem, kako se obnašati na pravi način, dodana vrednost, zlasti v poslovanju. Tudi o tem bomo govorili v nadaljevanju.

Živeti v Dubaju: prebivalstvo in spoštovanje do sobivanja

Po zadnjem popisu prebivalstva marca 2017, je Dubaj štel 2.750.000 prebivalcev. V bistvu to ne predstavlja prav nobene posebnosti, saj govorimo o metropoli in je taka poseljenost prebivalstva normalna. Posebna značilnost je ta, da je 90% prebivalcev v Dubaju tujcev. Tako je, velika večina ljudi, ki prečkajo cesto in gredo mimo vas na ulici, ne izvirajo iz UEA. Zato v Emiratu sobivajo številne kulture, vsaka s svojimi običaji in religijami. Sobivanje je na zelo kvalitetni in mirni ravni, vsi, ki se odločijo za bivanje v Dubaju so spoštovani in pravtako moramo mi spoštovati druge. O tem govorimo prav zato, ker je molti-etničnost in multi-kultura eden od poglavitnih razlogov, zaradi katerih je Dubaj eden izmed novih svetovnih gospodarskih in finančnih središč: od različnih sinergij, različnih pogledov, različnimi ozadji in navadami, se lahko rodi le….zmagovalna sinergija!

Živeti v Dubaju: posel, posel, posel

V Dubaju zagotovo ne primanjkuje zaposlitvenih in poslovnih priložnosti: podjetniki, strokovnjaki, odvetniki, zdravniki, pa tudi delavci in natakarji imajo odlične možnosti. Neverjet en, vendar v tem delu sveta resnič en koncept, ki smo ga v Sloveniji morda pozabili, je t.i.«meritokracija« oz.zaslužnost za svoje delo. Tako je, tisti, ki se zavežejo trdo in pridno delati in pokažejo svojo predanost in sposobnost, da dosežejo svoje cilje, lahko zelo hitro ustvarijo kariero v kateri koli panogi. Na primer, pri mojih številnih potovanjih v Emirat se mi je zgodilo, da sem kot upravnika nobel restavracije srečal fanta, ki je pred tem, kakega pol leta ali leto nazaj, v tej isti restavraciji služboval kot čistilec miz. Za delo o bstajata dve vrsti pogodb:

 • pogodba za določen čas
 • Pogodba za nedoločen čas

V zvezi s plačilom se lahko vstopna raven plače zdi nekoliko nizka, vendar je potrebno vedeti, da običajno delodajalec tujim delavcem plačuje stanovanje, prevoz na delo in na sploh poskrbi za vse selitvene formalnosti, vključno z vizumom, tako da se lahko delavec preseli v Dubaj polno pripravljen za delo, brez dodatne birokracije in težav.

Živeti v Dubaju: kako naj se oblačim

Velja pojasniti in na pravi način interpretirati, da je Dubaj kot islamska država mnogokrat žrtev paradoksa in napačne razlage. Začnimo z enostavnimi besedami, da na ulici ni zakonov, ki bi urejali pravila oblačenja (razen absolutne prepovedi toples na plaži). Upoštevajte normalno in modno oblačenje na vseh lokacijah. V pisarni se priporoča trezna poslovna obleka: jakna, srajca in kravata za moške, tersrajce in kostim (krilo do kolen) za ženske. Zvečer, posebej če obiščete trendovske klube, ki se v Dubaju večinoma nahajajo v hotelih, se oblecite lepo in modno. V nasprotnem primeru ste lahko tarča varnostnikov. Nenazadnje, dva dragocena nasveta glede na to, da se Dubaj nahaja med dvema poloma, kjer je ugodna do visoka temperatura čez celo leto in kjer se priporočajo lahkotne obleke, po drugi strani pa nenehno delovanje klimatskih naprav v vseh nakupovalnih središčih in javnih prostorih, za kar je dobro imeti ob sebi tanjši pulover ali majico.

Živeti v Dubaju: življenski stroški

Prepričan sem, da vam bodo neka teri prijatelji, ki so že bili na počitnicah v Dubaju, povedali: “Voda stane 5 evrov!”. Skoraj drži: tudi na letališču v Parizu stane plastenka 7 eurov. Pravimo, da je bolj ali manj resnično, vendar ga poskušajte vprašati, če se je zgodilo, da je napolnil avto z gorivom in koliko je za to plačal? Poglejmo si nekaj cen za osnovne potrebščine, s katerimi ponavadi tudi doma napolnete nakupovalno vrečko

 • detergent (3 L) 9,31 evrov
 • mleko (1 l) 1,50 evra
 • srednje kakovostno vino (1 l) 23 evrov
 • 1 kg testenin 4,50 EUR
 • kruh 1,20 evra v škatli
 • 2 kg sladkorja 2,38 EUR
 • konzervirana tuna v oljčnem olju 3x 80gr 4.75 evrov
 • solata 3-5 evrov
 • surova šunka v škatli 8-9 evrov
 • mehčalec 5.40 evrov

Med bolj ali manj priljubljeni supermarketi so Unioncoop, Lulu in Carrefour v Mall of Emirates. Skrivnost prihranka denarja v tem primeru je nakup lokalnih izdelkov, kot v vseh delih sveta (ali ste kdaj poskusili kupiti ribo v Vancouvru?). Če govorimo o nastanitvah, stanovanja v velikosti 80/100 kvadratnih metrov se oddaja med 1.000 do 2.000 evrov, če pa raje živite v hiši, oziroma vili, se cena lahko povzpne tudi do 7.000 eur za 4 sobno vilo. Cene najemnin se seveda spreminjajo glede na lokacijo nepremičnine: življenje v Dubaju je lahko zelo raznoliko, če se lahko tako izrazimo. Več zanimivih informacij dobite na spodnji povezavi: O menjena agencija je italijanskogovoreča, za morebitno pomoč me kontaktirajte.

Živeti v Dubaju: v končni fazi se pogovarjamo o poslu

Prispeli smo do zadnjega odstavka naše zgodbe in da ne bi razočarali potencialnih vlagateljev, ki nas z veliko vnemo in naklonjenostjo spremljajo in imajo željo preseliti se v Dubaj, želimo dati nasvet, ki je znan manjšini. V Dubaju so človeški odnosi vrednejši od denarja, to si velja zapomniti. Podjetniki in ljudje na splošno, ki se morajo odločati, ali poslovati z bogatimi tujci, ali raje z osebo, ki jo poznajo in ji zaupajo in z njo gojijo dober odnos, se bodo vedno odločili za slednje. To trditev več kot zagovarjamo in stojimo za njo in vsem tistim, ki nas sledite ali nas boste sledili pri vaših nepremičninskih naložbah ponavljamo, da je v Dubaju najpomembnejša stvar za uspeh mreža kvalitetnih in sposobnih sodelavcev in prijateljev in njihovo zaupanje. Več let smo se trudili, da zaslužimo oboje in danes lahko mirno in brez slabe vesti zatrdimo, da blagovna znamka Investirati v Dubaj odpira marsikatera vrata, ki so sicer težko dostopna ali zaprta.